Nem terápia, nem gyógyítás. Nem vagyok terapeuta, sem gyógyító. Megfelelő nyitottság esetén segíteni tudok abban, hogy a dolgok megváltozzanak! Ez azért jól hangzik, nem?

Sokszor egy kívülálló, egy külső szem tud a legtöbbet segíteni. Egy adott helyzet kívülről történő szemléléséhez sok gyakorlás kell.

“A coaching a benne részt vevő személy fejlődési, változási folyamatának olyan szemléletű és eszközökkel történő támogatását jelenti, melyre jellemző, hogy a coach nem ad alternatív javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a résztvevőnek mit kellene tennie, hanem segít neki megtalálni a saját válaszait. Ez egy alapvető szemléletbeli különbség a coaching és a tanácsadás között.

A tanácsadás – mint az a nevében is benne van – tanácsok adásáról szól, azaz a tanácsadótól a megbízó elsősorban javaslatokat vár. A folyamat általában úgy zajlik, hogy a tanácsadó az adott probléma kapcsán információt gyűjt, ezeket értékeli, alternatívákat javasol, és ismerteti, mik lehetnek az egyes alternatívák előnyei és hátrányai. Igény esetén aztán az ügyfél által elfogadott alternatív megoldást megvalósítja, legvégül pedig értékelik az eredményeket.” (forrás: vezetofejlesztes.hu)

A coaching folyamat során nem mondom meg a kész megoldást, de tudok olyan eszközöket alkalmazni, hogy a siker garantált legyen. A tanácsadási folyamatban pedig lesznek választható alternatívák, ez alapján lehet döntéseket hozni utakat kipróbálni.